BLESSED AVICII

Ik ben altijd al een enorm grote fan geweest van Avicii. De tatoe van in Wake me up tekenden mijn beste vriendin van toen en ik oneindig veel na op onze armen. We zongen en dansten op zijn vele hits. Zijn twee liedjes ‘Bromance’ en de vocale ‘Seek Bromance’ die hij uitbracht onder zijn naam Tim Berg zijn toppers. Ik had bij de eerste keer luisteren meteen al zo’n gevoel vol verbazing. Dan bracht hij het wonderlijke ‘Levels’ uit. Avicii maakt muziek zoals niemand anders dat ooit zal kunnen doen. Hij is zo speciaal en dat besefte ik al op 13 jarige leeftijd. Tim Bergling aka Avicii. De beste DJ dat we ons voor altijd zullen blijven herinneren.

Hij is geboren in Stockholm op 8 september 1989. Tim is een Zweedse deep house muziekproducent en DJ. En wat voor één! De artiestennaam ”Avicii” is gebaseerd op Avīci. Het betekent het hoogste niveau van de boeddhistische hel. Zijn vader omschreef Tim als een brave, rustige, erg gevoelige en nieuwsgierige jongen. Al van jongs af aan maakte hij muziek. Hij wist altijd dat hij wou creëeren.

In 2017 tekent Tim zijn contract bij het platenlabel Dejfitts Plays, nadat hij een remix uitbracht, Lazy Jones. Dit nummer leidde tot zijn eerste release bij Strike Recordings, getiteld Lazy Lace. In 2010 bracht Avicii een samenwerking uit met de Zweedse dj John Dahlbäck, getiteld Don’t Hold Back. Daarnaast werkte Avicii met grote namen als Tiësto en Sebastian Ingrosso. EMI bracht een vocale versie van zijn nummer Bromance uit met de titel Seek Bromance. In 2011 tekende Avicii een platencontract bij EMI. Een jaar later bracht hij ‘Levels’ uit, waarmee hij volledig wereldwijd ging. In 2012 en 2013 werd Avicii verkozen tot derde in de jaarlijkse top 100 van Dj Magazine van de beste dj’s. In de jaren erna werd hij achtereenvolgens 6e, 7e en 11e. In 2013 bracht de jonge producer zijn debuutalbum True uit. Een succes om U tegen te zeggen, dat een hele rits aan gouden en platinum awards opleverde. In Zweden en Australië prijkte de plaat op de eerste positie van de albumsales, in Nederland scoorde het een tweede plek. Dit was ook de plaat waarop de megahit ‘Wake Me Up’ stond. Zijn tweede plaat Stories bracht een gouden award en twee platinum op. Stories bracht hij in oktober 2015 uit. De openingstrack van die plaat, ‘Waiting For Love’ is een coproductie met Martin Garrix.

Prachtig allemaal, maar Tim had al een tijdje te kampen met ernstige gezondheidsproblemen tijdens zijn tournees. Zes jaar geleden werd hij opgenomen in het ziekenhuis met een acute pancreatitis ontsteking. Hij moest beslissen of hij zijn alvleesklier ging laten verwijderen. Dit deed hij niet want hij moest zijn tournee afmaken. Hij lag amper zes dagen in het ziekenhuis en ook dan was hij bezig met werken aan zijn muziek. Er was geen tijd om te revalideren want hij stond meteen weer op een gigantisch podium ergens aan de andere kant van de wereld. Hij moest het vanaf dan rustiger aandoen. Dat gebeurde niet integendeel, hij werd opgeslorpt door zijn muziek en zijn vele fans.

Tim kreeg van de dokters het advies om te stoppen met drinken, want door zijn pancreatitis zou overmatig drankgebruik hem weleens het leven kunnen kosten. Maar een jaar later werd hij opnieuw getroffen door de ziekte. Ondertussen was de pancreatitis al zover gevorderd dat de dokters hem adviseerden zijn gal operatief te laten verwijderen. Avicii weigerde dit , omdat hij dan de release van zijn album moest uitstellen. Nog een jaar later, in 2014, stortte de dj in. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen met geblokkeerde galblaas en pancreatitis. Toen werd zijn gal wel verwijderd, samen met zijn appendix. Door zijn slepende gezondheidskwalen had Avicii in die jaren een verslaving opgebouwd aan pijnstillers. Een daarvan was Percocet, de pijnstiller die ook aan de oorzaak lag van het overlijden van Prince en Michael Jackson. Op zijn 25e verjaardag, op 8 september 2014 werd bekend dat alle aankomende optredens van de dj werden afgezegd wegens ernstige gezondheidsproblemen.

Eind maart 2016 kondigde de DJ aan in augustus 2016 te stoppen met toeren. Hij had het moeilijk met het leven “on the road” en wilde meer tijd besteden in de studio in plaats van op het podium. Hij zei dan het volgende: ”Ik weet dat ik gezegend ben omdat ik de wereld mag rondreizen en overal mag optreden, maar ik heb te weinig tijd over voor het leven van de persoon achter de artiest”, liet hij toen weten. De laatste show die Avicii speelde was op 28 augustus 2016 in het Ushuaïa Ibiza Beach Hotel. De fans waren gelukkig. Hij niet. Daarom nam hij deze beslissing.

Op 10 augustus 2017 bracht Avicii een nieuwe EP uit met vijf nieuwe nummers en een remix, getiteld ‘Avïci’. Over die EP zei hij toen het volgende: “Ik ben blij dat ik weer met muziek bezig kon zijn. Het was lang geleden dat ik nog iets heb uitgebracht en ook erg lang geleden dat ik nog zo enthousiast was over nieuwe muziek.

Tim werd op 20 april 2018 dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Masqat, de hoofdstad Oman. Hij had net zijn nieuwe album af. Ik hoop dat zijn album later nog uitkomt.

Op 26 april bracht zijn familie een open brief uit over de dood van Bergling, die zelfmoord impliceerde. “Hij vocht echt tegen de gedachten over de zin van het leven en geluk. Nu kon hij niet langer doorgaan. Hij wilde rusten.

Tim was door zijn voortdurende gezondheidsproblemen afhankelijk geworden van zijn medicatie, onder andere aan Percocet. De eerste keer bleef de pijn een maand duren, de tweede keer was dat al vier maanden. Het bleef maar duren en ik zag gewoon geen alternatieven. En ineens nam ik 20 pillen die zogenaamd niet verslavend zouden zijn”, zei Tim Bergling daarover in Avicii; True Stories, een docu die je kan zien op Netflix.

Tim had verschrikkelijke moeite met het feit dat hij overal herkend werd. Hij had nooit rust. Hij hield veel van zijn fans zo vond hij het fantastisch dat de massale mensen dat naar zijn optredens kwamen stonden te spingen op zijn hits. Hij was ook een enorme perfectionist. Alles moest gewoon perfect zijn. Hij draaide zijn set heel vaak nog volledig om voordat hij moest beginnen draaien. Hij moest op maar hij vond nog altijd iets dat aangepast moest worden zodat het nog beter zou zijn. Zijn fans wisten niet dat hij zijn set nog omgooide voordat hij begon te draaien maar hij voelde zich hierdoor beter. Zijn manager en zijn team zeiden dat hij in Timtijd leefde. 1 minuut was voor hem veel langer dan 60 seconden. Als hij met zijn muziek bezig was moest iedereen hem met rust laten. Hij was niet de gemakkelijkste maar hij was zo speciaal en puur. Hij reisde de hele wereld af en door de verschillende bioritmes had hij nooit deftige rust. Als hij eens een dagje verlof had was dat keihard werken achter zijn computer. Hij deed twee optredens per dag en er zo’n 300 per jaar. Hij zag alles als een zalig avontuur. Hij besefte het spijtig genoeg pas als het al telaat was. Hij deed het echt heel graag. Hij zou het zelfs gratis doen. Hij zegt ‘als ik nog een baan had zou ik nog muziek maken’. Het was zo verslavend. Hij vond een connectie met mensen dat van hem hielden als hij muziek maakte. Hij zat in een flow, muziek was en is nog steeds zijn passie.

Mensen vergeten dat Avicii niet zoals de echte Tim was. Tim was verlegen en introvert maar Avicii moest altijd presteren en maar presteren onder erg zware druk en dat werd hem begrijpelijk teveel.

In het begin dronk hij geen alcohol als hij optrede omdat hij bang was dat het ergens zou mislopen tijdens zijn set. Maar later zag hij andere DJ’s drinken en voelde hij zich beter als hij het wel deed omdat hij te stijf was. Hij was klaar met zijn therapie en vertrok met zijn team op reis om in Malibu tot rust te komen. Daar fitnesste hij veel, kwam er goed tot rust en werktte aan muziek in de openlucht.

Als je de tevele en onrespectvolle reacties leest dat mensen plaatsen op HLN onder de krantenartikels van Avicii’s dood walg ik. We moeten hem toch niet beoordelen over het feit dat hij voor zelfmoord heeft gekozen. Het is verschrikkelijk jammer en oneerlijk dat hij er niet meer is dat kunnen we niet uitsluiten. Mensen plaatsen reacties zoals: ik vond zijn muziek niet bijzonder, ik hou meer van old school techo, house en trance muziek. Hij had alles. Geen geldproblemen, problemen van een ego, dat wel. Zo’n mensen hebben totaal geen greintje van respect in hun hele lelijk lijf. Boeit het mij iets dat je zijn muziek niet bijzonder vind? Ik dacht het wel niet hoor! Geldproblemen had hij niet maar zo te zien maakt geld niet gelukkig. Het is niet omdat je wereldberoemd bent dat je ook gelukkig bent en dat je nooit meer hoeft af te vragen of je leven wel nog zin heeft. Dan nog zo’n bizarre reactie: ik vind het toch raar, hij was geen podiumbeest, waarom wordt hij dan DJ? Op wat slaat dit nu weer? Je mag enkel maar DJ worden als je een supersociaal beest bent dan? Iemand reageert dan nog door het volgende te vermelden: de gewone mens die in armoede leeft moet ook verder. Zeg aan jij dat dit geplaatst hebt zou je niet beter je tijd vullen door wat nuttig in je leven te doen zoals sporten. Ieder mens kiest zelf over zijn leven en als het genoeg is is het genoeg. Had jij zijn leven?

Mensen moeten eens leren om hun totaal zinloze en kwetsende reacties niet te geven. Hoe erg is dit voor de familie? Voor alle mensen die Avicii persoonlijk kennen?

Zijn geheim is dat je dingen moet doen dat niemand anders doet. Prachtig. Ik kijk echt naar hem op omdat hij zo uniek is. Hij heeft de mooiste muziek die je je ooit kunt bedenken. Avicii is een enorm groot verlies in de muziekwereld en het is vreselijk dat we nooit meer iets nieuw zullen horen van hem. Het is nog erger dat hij niet gelukkig was en dat het hem teveel was allemaal. Ik blijf elke dag naar zijn liedjes luisteren. Ik wou je ooit eens ontmoeten. Dit zal niet meer gaan. Je leeft altijd verder in mijn hart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s